Sunday 18 October 2015

BLUEBERRY CHEESE TART

Teks: Rahimah biti Omar

Assalamualaikum wbt.

Dah lama Kak Tam teringin nak buat sendiri cheese tart ni. Selalu tu kalau teringin Kak Tam tempah je dari kawan. Senang. Tinggal ngap je kan ^_^

Tapi bila tengok kat blog Kak Ita Masam Manis, rasa bersemangat pula nak buat. Dalam blog Kak Ita, dia ajar step by step untuk hasilkan cheese tart ni. So, bila baca dan fahamkan, xde la rasa susah sangat.

Apalagi, sementara ada semangat ni Kak Tam terus pergi beli bahan-bahan untuk hasilkan cheese tart ni. Dan yang paling best kedai bakery Kak Tam pergi tu ada jual shell cheese tart yang ready made. Hehehe. Senang dah kerja Kak Tam. Tinggal buat filling je kan. X apalah, untuk first timer macam Kak Tam ni bleh la ngelat sket. Heheheh.

Okay, ini lah gambar-gambar semasa proses penyediaan cheese tart ni. Kalau nak tahu, Kak Tam buat cheese tart ni dengan anak-anak. Memang plan nak buat aktiviti hujung minggu dengan anak-anak. So, inilah hasilnya.

Iman tolong susun.

Sambil susun dalam bekas, susun jugak dalam mulut sendiri. Hehehe

Siap dah.

Si Gebuusss.


Akhirnya yang susun dalam bekas tak penuh pun ^_^

Alhamdulillah. Berjaya juga akhirnya menghasilkan sendiri cheese tart. Next time belajar buat shell pula ye. Tq so much Kak Ita. Senang ada blog Kak Ita ni. Step by step yang diajar mudah difahami. InsyaAllah tak sesat jalan =)

Okaylah. Jom kita tengok cara-cara nak buat cheese tart ni.

BLUEBERRY CHEESE TART GEBOOSS

Bahan-bahan:

Untuk shell (resepi dari blog Kak Ita untuk rujukan Kak Tam nanti)

170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur grade C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Acuan tart

Cara-cara:

Pukul marjerin dan gula. Tak perlu lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi hingga sebati. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit.

Uli hingga menjadi doh yang lembut. Masukkan doh dalam plastik dan simpan dalam peti ais semalaman.

Ambil sedikit adunan dan tekankan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.

Bakar pada sugu 170°c selama 20 - 25 minit atau hingga masak.

******************************************

Blueberry Filling/ inti (bagi yang nak letak filling).

Cara mudah untuk letakkan filling dalam shell adalah dengan memasukkan filling dalam piping bag. Kalau tak ada, beg plastik pun boleh. Guntingkan hujungnya.

Picitkan sedikit filling ke dalam shell tadi. Lagi banyak lagi sedap =)

******************************************

Cream Cheese

250gm cream cheese -pastikan cheese telah dikeluarkan awal.
50gm gula kastor
1 biji telur size B
1/2 sudu teh esen vanilla

Putar cream cheese dan gula hingga berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.

Masukkan cream cheese yang sudah siap dibancuh ke dalam piping bag untuk memudahkan diletak ke dalam shell nanti. Letakkan cream cheese penuh-penuh hingga membuncit. Baru nampak gebu ^_^

Kalau rajin nak melorek, ambil sedikit cream cheese yang dah dibancuh tadi. Campurkan dengan sedikit pewarna yang kita suka. Kacau rata.

Buat garisan kecil di atas cream cheese yang telah diisi ke dalam shell tadi. Kemudian tarik dari atas ke bawah. 

Kalau nak tau cara melorek step by step beserta gambar, boleh pergi ke link blog Kak Ita kat atas tu ye. Kak Tam xde gambar step by step melorek ni.

ALHAMDULILLAH, merasa jugalah buat sendiri blueberry cheese tart. Biasanya kalau dah pernah buat sekali, insyaAllah next time dah tak susah dah. Lagi-lagi kalau kegemaran anak-anak. Confirm memang akan repeat buat.

Apa pun,tahniah untuk diri sendiri sebab maju setapak lagi dalam bidang bakery ni =) 







No comments:

Post a Comment