Friday, 2 September 2016

SALAM MERDEKA KE 59

Teks: Rahimah Binti Omar


Sumber: Google

Assalamualaikum wbt.

Selamat Hari Merdeka ke 59 buat semua rakyat Malaysia. 
Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Masih dalam mood merdeka lagi kan. Hehehe. 
Alhamdulillah, sudah 59 tahun tanah air kita mengecapi nikmat merdeka. 
Nikmat hidup tanpa dijajah. Saat memikirkan nikmat merdeka ni, memang wajar kita mengenang dan mengucapkan terima kasih kepada pejuang-pejuang kemerdekaan kita yang dahulunya tidak pernah jemu menuntut kemerdekaan sehingga akhirnya berjaya dikecapi. 

Sebenarnya, pada hari ini tidak ramai yang menghargai erti kemerdekaan. 
Kak Tam sendiri pun tidak menyambut hari merdeka. Apatah lagi menjelang merdeka hari tu, Kak Tam demam. Memang tak boleh buat apa-apa pun. 
Hanya baring di rumah.

Tapi, sebab nak bagi anak-anak appreciate hari cuti yang diorang dapat tu adalah disebabkan hari kemerdekaan negara dari tangan penjajah, maka terpaksalah diorang menghadap acara perbarisan sehingga habis kat TV1 hari tu. No cartoon hokayyy ^___^

Kalau dulu masa zaman belajar di UIA, 
ada juga program yang dianjurkan yang boleh Kak Tam join. 
Seronok! Itu je pon time kita boleh lepak-lepak dengan kawan-kawan join program sampai tengah malam. Kalau tak, sebelum pukul 11 malam dah kena balik hostel. Tapi malam merdeka, ada pengecualian sebab kebanyakan program bermula jam 9 malam ke atas. 

Di tangga besar UIA...
Kiraan detik 12 malam, 
laungan merdeka dan azan, 
kemudian disusuli doa untuk kesejahteraan dan keamanan negara tercinta. Boleh menitis air mata dengan doa yang dibacakan masa tu. 
Kemudian selawat ke atas junjungan Nabi SAW dan zikrullah.

Sekarang ni sudah tak berpeluang nak ke program sebegitu. Nak sambut merdeka kat luar pun dah x lalu. Tak lalu sebab nak kena angkut tentera comel ni lah =D Kalau berdua, laju je kot.

Ala kulli hal, semoga kemerdekaan yang dikecapi sekarang akan berterusan hingga bila-bila. Tak sanggup rasanya nak menempuh penjajah-penjajah yang zalim. Tengok berita peperangan sana sini pun sudah terasa sedih dan ngeri. Lagilah nak menghadap sendiri. Mohon dijauhkan Ya Allah.

Ya Allah, Kau peliharalah kami semua dan kekalkanlah keamanaan dan kesejahteraan negara kami. 

Satukanlah hati kami rakyat Malaysia agar sentiasa hidup bersatu padu, bantu membantu, saling kasih mengasihi serta hormat menghormati. 

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

No comments:

Post a Comment