Assalamualaikum
wbt.
Jangan marah ye ^_^
Nampaknya bulan ni
Kak Tam banyak update pasal resepi je. Tengah mengasah skill memasak. Gitu lah.
Kalau ada semangat sket, terus masak pape yang best. Kalau xde semangat tu,
telur goreng ngan kicap je la nampaknya =D
Kisahnya…. Terliur
tengok pau cendawan shitake yang tengah viral tu.
Tapi bukan terliur dengan
pau, terliur ngan cendawan shitake tu ha.
Dok pikir-pikir kalau beli cendawan
tu nak masak ape ye yang sedap.
Masak sayur campur atau sup sayur dah biasa
sangat.
Tinggggg!!!! Keluar
lampu menyala atas kepala =P
Jom masak sizzling
yee mee.
Lama jugak tak makan benda ni.
Boleh extra kan cendawan shitake tu
nanti.
Apalagi, balik
terus melangkah ke Speedmart.
Sebab tau kat situ ada jual yee mee dan cendawan
shitake yang kering.
Nak beli yang fresh memang x sempat la sebab kena beli kat
super market yang besar baru ada. Kita guna je lah pape yang ada kan. Yang
kering pon ok jugak.
Balik rumah terus
prepare bahan-bahan.
Tung tang tung tang
tung tang…. Siaplah sizzling yee mee Kak Tam =)
Makan tak hangkat
muka uoolllsss ^___^
Sebelum masak tu
ada la jeling-jeling sket resepi kat dalam internet tu.
Kang tak jadi kang
bercendawan terus sizzling yee mee akak tu.
Hehehe
Jeling-jeling,
pandang-pandang … hmmmm… senang je rupanya nak sediakan mee sizzling ni.
Ok. Kita start
dengan bahan-bahan.
1 sanggul yee mee
3 ulas bawang putih
(tumbuk atau ketuk bagi hancur)
Sedikit halia
(racik halus)
3 tangkai cili
kering (potong-potong)
Cendawan shitake
(kalau kering perlu rendam dulu sampai lembut ye. Kalau tak nanti x bleh gigit.
Keras benor)
Daging ayam potong
kecil.
Sawi (celur)
Sebiji telur
1 sudu sos tiram
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap cair
Sedikit serbuk lada
hitam
1 sudu tepung
jagung (campurkan dengan air dan kacau rata)
1 cawan air
Kiub ayam
Garam
Minyak bijan
(Kak
Tam x letak sebab x ada dan x nak beli sebotol semata-mata nak guna sesudu.
Hahaha)
Cara nak sediakan:
#1. Tumis bawang
putih, halia dan cili kering hingga harum mewangi. Masukkan ayam yang dah
dipotong kecil tadi. Gaul rata dan masak sekejap.
#2. Tuangkan secawan
air. Masukkan cendawan shitake yang telah dipotong 4. Nak potong 2 pun boleh =)
#3. Masukkan kicap
pekat, kicap cair, sos tiram dan lada hitam. Kacau rata dan biarkan mendidih. Masukkan
garam dan kiub ayam.
#4. Last sekali
baru masukkan tepung jagung untuk bagi likat dan pekat.
Kuah dah siap.
Nak nampak macam
makan kat kedai, Kak Tam guna je magic pan yang ada kat rumah tu. Kalau korang
ada sizzling pan tu, boleh la guna.
Panaskan magic pan,
curah kuah sket. Pastu letakkan satu sanggul yee mee.
Curahkan lagi kuah kat
atas yee mee. Letak sawi. Pecahkan sebiji telur.
Dan biarkan sekejap sehingga
masak.
Siaplah sizzling
yee mee orang tu. Sedap makan ngan cili potong nih.
Cumanya, kekurangan
masak dalam magic pan ni, tak boleh la nak makan direct dari pan tu. Nak makan
kena la angkat dan hidangkan dalam pinggan biasa.
Saje je nak dapatkan feel
sizzling nye tu.
Kang orang tengok
pelik la pulak kan. Magic pan tu kan besar. Sizzling pan tu kecik, ok la kalau
ngadap pun. Tapi kalau magic pan…. boleh bayang tak dengan sebelah penutup dan
pemegang magic pan tu kat depan muka kita ^____^
Boleh tahan la
sizzling yee mee tu.
Tepek gambo kat instgram ada la sorang dua yang terliur.
Hahaha.
Jom cuba =D
No comments:
Post a Comment