Monday, 22 August 2016

Sizzling yee mee

Teks: Rahimah Binti Omar.


Assalamualaikum wbt.

Jangan marah ye ^_^

Nampaknya bulan ni Kak Tam banyak update pasal resepi je. Tengah mengasah skill memasak. Gitu lah. Kalau ada semangat sket, terus masak pape yang best. Kalau xde semangat tu, telur goreng ngan kicap je la nampaknya =D

Kisahnya…. Terliur tengok pau cendawan shitake yang tengah viral tu. 
Tapi bukan terliur dengan pau, terliur ngan cendawan shitake tu ha. 
Dok pikir-pikir kalau beli cendawan tu nak masak ape ye yang sedap. 
Masak sayur campur atau sup sayur dah biasa sangat.

Tinggggg!!!! Keluar lampu menyala atas kepala =P

Jom masak sizzling yee mee. 
Lama jugak tak makan benda ni. 
Boleh extra kan cendawan shitake tu nanti.

Apalagi, balik terus melangkah ke Speedmart. 
Sebab tau kat situ ada jual yee mee dan cendawan shitake yang kering. 
Nak beli yang fresh memang x sempat la sebab kena beli kat super market yang besar baru ada. Kita guna je lah pape yang ada kan. Yang kering pon ok jugak.

Balik rumah terus prepare bahan-bahan.
Tung tang tung tang tung tang…. Siaplah sizzling yee mee Kak Tam =)

Makan tak hangkat muka uoolllsss ^___^

Sebelum masak tu ada la jeling-jeling sket resepi kat dalam internet tu. 
Kang tak jadi kang bercendawan terus sizzling yee mee akak tu. 
Hehehe

Jeling-jeling, pandang-pandang … hmmmm… senang je rupanya nak sediakan mee sizzling ni.

Ok. Kita start dengan bahan-bahan.

1 sanggul yee mee

3 ulas bawang putih (tumbuk atau ketuk bagi hancur)

Sedikit halia (racik halus)

3 tangkai cili kering (potong-potong)

Cendawan shitake 
(kalau kering perlu rendam dulu sampai lembut ye. Kalau tak nanti x bleh gigit. Keras benor)

Daging ayam potong kecil.

Sawi (celur)

Sebiji telur

1 sudu sos tiram

1 sudu kicap pekat

1 sudu kicap cair

Sedikit serbuk lada hitam

1 sudu tepung jagung (campurkan dengan air dan kacau rata)

1 cawan air

Kiub ayam

Garam

Minyak bijan 
(Kak Tam x letak sebab x ada dan x nak beli sebotol semata-mata nak guna sesudu. Hahaha)

Cara nak sediakan:

#1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga harum mewangi. Masukkan ayam yang dah dipotong kecil tadi. Gaul rata dan masak sekejap.

#2. Tuangkan secawan air. Masukkan cendawan shitake yang telah dipotong 4. Nak potong 2 pun boleh =)

#3. Masukkan kicap pekat, kicap cair, sos tiram dan lada hitam. Kacau rata dan biarkan mendidih. Masukkan garam dan kiub ayam.

#4. Last sekali baru masukkan tepung jagung untuk bagi likat dan pekat.

Kuah dah siap.

Nak nampak macam makan kat kedai, Kak Tam guna je magic pan yang ada kat rumah tu. Kalau korang ada sizzling pan tu, boleh la guna.

Panaskan magic pan, curah kuah sket. Pastu letakkan satu sanggul yee mee. 
Curahkan lagi kuah kat atas yee mee. Letak sawi. Pecahkan sebiji telur. 
Dan biarkan sekejap sehingga masak.

Siaplah sizzling yee mee orang tu. Sedap makan ngan cili potong nih.

Cumanya, kekurangan masak dalam magic pan ni, tak boleh la nak makan direct dari pan tu. Nak makan kena la angkat dan hidangkan dalam pinggan biasa. 
Saje je nak dapatkan feel sizzling nye tu.

Kang orang tengok pelik la pulak kan. Magic pan tu kan besar. Sizzling pan tu kecik, ok la kalau ngadap pun. Tapi kalau magic pan…. boleh bayang tak dengan sebelah penutup dan pemegang magic pan tu kat depan muka kita ^____^

Boleh tahan la sizzling yee mee tu.
 Tepek gambo kat instgram ada la sorang dua yang terliur. Hahaha.


Jom cuba =D

No comments:

Post a Comment